Is een cooling-down nodig ?
Voor je spieren is het trainen net zo belangrijk als het hebben van rust. Als de spieren constant aangespannen staan of van het een op andere moment van intensieve inspanning tot niets doen gaan, kan dit (in)direct grote gevolgen hebben en vervelende spierblessures veroorzaken. Een goede cooling down zorgt ervoor dat je de inspanning van je spieren afbouwt en je spieren dus sneller tot rust kunnen komen. Ook kunnen ze dan zich weer sneller inspannen bij een volgende sportieve activiteit.
Waaruit moet deze bestaan ?
Net als bij de warming up is de inhoud van de cooling down afhankelijk van de sport die je doet en de inspanning die je bij de betreffende sportieve activiteit hebt verricht. Over het algemeen begin je deze met uitlopen, daarna wat rekkings- en strekkings oefeningen en vervolgens nog een klein stukje verder uitlopen/wandelen.
Moet ik rekkingsoefeningen doen voor het lopen ?
Het is goed om rekkings oefeningen te doen voor het lopen en zeker na het lopen. Probeer elke spiergroep te rekken, iedere rek zou zo'n 15 á 20 seconden mogen duren. Wanneer je besluit om te rekken voor het lopen dan moet je wel eerst een kleine opwarming doen, zoals 10 á 15 minuten in lopen om je spieren wat op te warmen. Koude spieren rekken is meestal de oorzaak van blessure leed. Het meest belangrijke voor een loper is het rekken van de beenspieren.
Wanneer loop je goed ?
Goed lopen vereist een goede basistechniek. Hou je armen ter hoogte van je middel, ontspan je handen en schouders en zorg voor een goede houding tijdens het lopen. Probeer je armen niet langs je borst te zwaaien, maar langs je lichaam. Probeer niet op te springen tijdens het lopen, een zo zacht mogelijke landing gaat er voor zorgen dat de knieën en andere gewrichten niet zwaar worden belast.
Wat is een goede pas ?
Veel mensen plaatsen eerst hun hiel en daarna de tenen bij het neerkomen op de grond. Recent onderzoek heeft aangewezen dat eerst de tenen naar de grond brengen en vervolgens de hiel efficiënter is voor het lopen, en in grotere mate voor lange afstanden. Het helpt ook schokken en stress opvangen van de enkels en de knieën. Toch dient gezegd te worden dat een verandering van hiel-teen naar teen-hiel heel wat tijd kost.
Hoe snel moet ik lopen ?
Snelheid ? In het begin moet je niet teveel denken aan hoe snel je loopt. Het beste is om in begin nog trager te lopen dan je denkt te moeten lopen. Probeer eerst je afstanden stapsgewijs op te bouwen of je looptijd te verhogen. Het wedstrijd lopen kan later indien je dat wenst. Je kan jezelf testen of je te snel loopt, wanneer je niet meer met iemand anders kan spreken tijdens het lopen dan loop je in feite te snel. Probeer dan je snelheid wat te minderen om te recupereren.
Voordeel van in een groep lopen ?
Loop met een partner of loop in groep. Het lopen in groep zal er voor zorgen dat je motivatie stijgt je kan elkaar ook helpen als het even niet meer gaat. Het zorgt er ook voor dat het lopen een gewoonte wordt. Je spreekt immers met elkaar af wanneer je wil gaan lopen. Je moet een partner vinden die net zo gemotiveerd is als jij en iemand met het zelfde fitheid niveau. Indien de persoon al enige tijd bezig is met lopen zal hij fitter zijn en werkt dit voor jou demotiverend. Wanneer je in groep loopt probeer dan de groep te volgen maar forceer je niet.
Mag ik een keer mee trainen ?
Uiteraard kunt u een keer met ons mee trainen. Dan ervaart u in de praktijk direct wat dat voor u betekent om in een groep mee te trainen.
Plezier met hardlopen ?
Heb plezier. Lopen is een goede manier om in vorm te geraken of te blijven. Het helpt ook om je geest eens vrij te maken of eens goed na te denken. Vanaf de oudheid was dit al bekend een gezonde geest, in een gezond lichaam.
Maak tijd vrij om te lopen ?
Maak van lopen een gewoonte. Je kan dit doen door je aan te melden bij DWLoopschool Hattem
met dit aanmeldformulier. Je kan van niets lopen naar 5 km lopen in slechts 10 weken tijd. Het is gemakkelijk om ongeduldig te worden , maar probeer niet voor op schema te zitten, zelfs wanneer je fysiek er al klaar voor bent. 10 weken is niet zo lang. Meld je aan want iedereen kan het.
Wat kost het om mee te doen ?
De cursuskosten zijn 30,00 euro voor een 10-wekelijkse cyclus (20 trainingen) voor de beginners, dat is inclusief Aansprakelijkheids- en Collectieve Ongevallenverzekering.
Hiervoor garanderen we dat je 30 minuten kunt hardlopen na de cursus. Dus mocht dat niet in een cursus lukken, dan mag je een volgende cursus gratis meedoen, mits je de trainingen hebt gevolgd !
Daarna bent u vrij om te stoppen of om door te gaan voor een nieuwe cyclus.
Wilt u meer informatie ontvangen over "de cursus hardlopen", vul dan het
Informatieformulier in. Je ontvangt dan zsm informatie via de mail over de loopcursus.