Trainingshandleiding voor beginnende en gevorderde hardlopers

Het begin
Dit is het eerste deel van een serie artikelen die aspecten van training en trainingsschema's zal belichten. De serie is bedoeld voor zowel beginners als gevorderden, maar zal zich in de eerste artikelen vooral op beginners richten.

De beweegreden hiervoor is dat er regelmatig vragen komen over hoe je nou eigenlijk moet gaan trainen voor een loop en met deze serie willen we deze vragen tegemoet proberen te komen.

De serie Hardlooptraining beginnen we met de vragen: wat er eigenlijk getraind moet worden en waarom we dat zouden willen. Het hoe van het trainen zal dan verder het doorlopende onderwerp zijn van de serie.

Wat is trainen?
Trainen is niet meer en niet minder dan: "je voorbereiden". Maar wat moet je allemaal "voorbereiden" bij het hardlopen?

Voor een balsport is trainen makkelijk te begrijpen. Wat je nodig hebt is een goede techniek en balgevoel, daarnaast ook een goede basisconditie om een hele wedstrijd uit te kunnen lopen, maar om uiteindelijk ook de winnende overhand te kunnen krijgen is een specifieke wedstrijdconditie nodig en natuurlijk het opbouwen van spelinzicht.

Vertaald naar het hardlopen betekent dit: looptechniek, uithoudingsvermogen en kracht gerelateerd aan je doelstelling (marathon, sprint), specifieke wedstrijdconditie en enig inzicht in hoe de wedstrijd gelopen moet/gaat worden.

In principe zijn dat dus de onderdelen, die je zou kunnen trainen als je een wedstrijd wil gaan lopen.

Waarom gaan we trainen?
Alles begint met een doel, voordat je ergens aan begint. Wil ik een marathon gaan lopen? Een snelste 10 km? Elke doelstelling heeft een duidelijk gevolg voor de manier waarop je er voor gaat trainen.

Natuurlijk kun je gewoon willen lopen om de lichaamsbeweging: Lopen om fit te zijn.

Maar hoe fit wil je dan zijn? Een half uur continu kunnen lopen? Een heel uur continu kunnen lopen? Ook dit moet je voor jezelf kunnen definiëren. Het is ook goed mogelijk, dat je dit gaandeweg pas ontdekt. Daar is niks mis mee! Maak dan de afspraak met jezelf, dat je een half uur continu wilt kunnen lopen om een begindoel te hebben.

Je kunt ook tot het besluit komen om een specifieke afstand, zoals een 10 km te willen gaan lopen en wel op een snelst-mogelijke tijd! Maar dan wordt het doel toch een beetje anders: Lopen om een beste-prestatie neer te zetten.

Bij je doelstelling is het ook van groot belang hoeveel tijd je ervoor bereid bent vrij te maken. Als dit niet veel is dan kan dit tot gevolg hebben, dat je je doelstelling moet wijzigen. Als je met alle geweld een marathon wil gaan lopen, maar slechts 1 keer in de week eigenlijk tijd hebt om te trainen dan zou je moeten overwegen om dit bij te stellen naar een 5 of 10 km loop. Een marathon vergt heel veel van je op de dag zelf, het is daarom voor te stellen, dat je net zoveel zal moeten vergen van jezelf in de aanloop ernaartoe.

Onderschat dit laatste punt niet. Je staat in het leven met andere mensen. Mensen die veel van je houden, maar misschien wat minder voor je gaan voelen als je alsmaar over velden en wegen rondraast.

Kortom:
Trainen is je voorbereiden op een gesteld doel, dat bij voorbaat een redelijke haalbaarheid heeft. Maak het haalbaar door goed naar je naasten en je agenda te kijken, bij voorkeur in die volgorde.

Volgend hoofdstuk            Sluiten

Naar boven

DWL Hattem

Een rugzak vol hardloop ervaring voor u!

Adres

van Arnhemweg 9, 8051 RB Hattem

+31 6 301 78 103

info@dwloopschoolhattem.nl

Bank/KvK

IBAN: NL41INGB 000 15 045 28

BIC: INGBNL2A

K.v.K. te Zwolle, nr. 72574437

Vereniging DWL

KNAU verenigingsnr: V0018469

Shirt : Kleur Blauw (Turquaise)

Short : Kleur Zwart